2017 start puik, maar in mineur

Een derde en vierde plek bij de elite, winst bij de beloften en een fraai debuut voor Laura Verdonschot: we zouden de nodige redenen moeten hebben om 2017 te starten met de glimlach, maar Nieuwjaarsdag werd overschaduwd door het overlijden van de vader van Mario De Clercq.

De verwelkoming van vijf nieuwe renners (Laura Verdonschot en beloften Kobe Goossens, Jarne Driesen, Tijl Pauwels en Gianni Siebens) en van onze nieuwe partner Group Vijverman, en de traditonele nieuwjaarswensen van onze manager Jurgen Mettepenningen voor al onze fans en volgers: het werd bij het begin van 2017 overschaduwd door de dood van René De Clercq, de papa van onze sportief coördinator Mario en de opa van onze eliterenner zonder contract Angelo. Een beroerte werd René net na een leuk eindejaarsfeest fataal, en dat zorgde ervoor dat onze ploeg in mineur aan de start stond van de manche van de DVV Verzekeringen Trofee in Baal.

De hele ploeg wil Mario, Angelo en alle vrienden en familie van René uiteraard veel sterkte toewensen, een mentale schouderklop die Eli Iserbyt nog kon versterken door zijn zege bij de beloften in Baal op te dragen aan de familie De Clercq. Na een mindere start kon hij na een fraaie remonte uiteindelijk het verschil maken op de balken net voor de aankomst. Niemand die er nu nog aan twijfelt dat Eli de DVV Verzekeringen Trofee bij de renners onder de 23 jaar op zijn naam zal schrijven, al dacht Eli in zijn reactie na zijn winst vooral ook aan Mario. "Ook tijdens de cross. Na het overlijden van zijn vader wilde ik hier voor hem winnen en hem zo een lichtpunt in deze moeilijke periode bezorgen. Daardoor kon ik nog dieper gaan dan anders."

Thomas Joseph werd zevende bij de beloften, nieuwkomer Kobe Goossens na materiaalpech met een goed gevoel zestiende. Bij de vrouwen debuteerde Laura Verdonschot in stijl in onze kledij. Dat ze in vorm was, bewees ze de voorbije weken al in dienst van haar vorige team, en in Baal kon onze tweede vrouw (Alicia Franck startte in Baal overigens niet) de lijn doortrekken. Na een puike wedstrijd finishte ze in het spoor van wereldkampioene Thalita de Jong en Belgisch kampioene Sanne Cant op de vijfde plek.

In de wedstrijd voor mannen-elite ten slotte plaatste vooral Michael Vanthourenhout ons team op de kaart, want hij ging na een mindere start op zijn eentje op zoek naar de overwinning, maar kon de vroeg ontsnapte Toon Aerts nooit meer grijpen. In de finale ging wereldkampioen Van Aert nog op en over Michael, die wel nog derde werd. "Ik wist dat het moeilijk zou zijn om tot bij Toon te geraken, en dat het ook niet gemakkelijk was om op mijn eentje de achtervolgers af te houden. Toen Wout bij mij kwam, moest ik hem in de laatste ronde laten gaan. Maar ik bleef wel vol rijden voor mijn klassement. Ik ga met een goed gevoel naar huis, want ik groei naar mijn beste vorm toe."

Kevin Pauwels had een iets minder goed gevoel en werd vierde, Dieter Vanthourenhout finishte buiten de top tien. Klaas Vantornout verdween uit de koers door een lelijke val. Gelukkig valt de schade ondanks de zware klap al bij al nog mee: "Duizeligheid en hoofdpijn, dat is het ergste. Toen ik een stuurfout maakte en tegen de zijbalken knalde, kreeg mijn hoofd een serieuze klop. Die houten afsluiting, dat vond ik nogal onverantwoord. Mijn lichaam ving de schok helemaal op, het zag zwart voor mijn ogen, en voor het eerst in mijn carrière bleef ik zo lang liggen na een val. Ik hoop dat ik de volgende dagen niet te veel last meer ondervind."