Alicia Franck verovert eerste podium in Surhuisterveen

In Bredene pakte ze er nog net naast, in het Nederlandse Surhuisterveen werkte Alicia Franck zich wel binnen de top drie. En zo stond ze plots naast Marianne Vos op een podium.

In haar tweede wedstrijd na een gedwongen pauze door knieproblemen moest Alicia Franck concurrente Marianne Vos al snel laten rijden. Het Nederlandse fenomeen snelde onbedreigd naar de zege, achter haar rug werd het een boeiende strijd tussen onze Oost-Vlaamse en Yara Kastelijn, een ploeggenote van Vos. "Vos, die was echt te sterk. Ik probeerde na de start bij haar aan te pikken, maar na een halve ronde moest ik eraf. Daar viel niets tegen te doen. Nadien reed ik lang samen met Kastelijn. Ik had de indruk dat ik iets sterker was, maar in de finale kon ze een gaatje slaan op de trappen en ik kreeg het niet meer dicht", aldus Alicia.

Dankzij haar derde plek mocht Alicia voor het eerst in haar jonge loopbaan op het podium van een UCI-cross plaatsnemen. "En daar ben ik echt wel blij mee. Naast Marianne Vos op een podium mogen staan, dat deed me echt wel iets. Een jaar geleden las ik nog vol bewondering haar boek. Vandaag bleek dat Marianne supervriendelijk is en ook benieuwd naar mijn verhaal. Een echte kampioene."

Maak van onze Oost-Vlaamse nu niet meteen een grote kanshebster op de Belgische titel zondag in Oostende. "Stap per stap. Ik ben al blij dat het zo goed gaat nu, maar ik besef dat de evolutie vanaf nu minder snel zal gaan. Het is moeilijk te zeggen wat ik van het BK mag verwachten. Maar ook al kende ik niet de ideale voorbereiding, ik start wel met de bedoeling om alles te geven."

In de mannenwedstrijd in Surhuisterveen stond geen enkele van onze renners aan de start.