Broertjes Vanthourenhout scoren hoog in Las Vegas

Deel 1 van onze Amerikaanse trip leverde ons geen windeieren op. In gokoord Las Vegas scoorden zowel Michael (tweede) als Dieter Vanthourenhout (zevende na een val) hoog.

De eerste die in Las Vegas een troefkaart op tafel gooide, was onze Michael Vanthourenhout. Terwijl broer Dieter op achtervolgen aangewezen was na een valpartij in de eerste bocht van de wedstrijd, schudde Michael enkele keren stevig aan de boom. Na een knieval van wereldkampioen Wout Van Aert sloeg ons talent zelfs even een hoopgevende kloof, maar uiteindelijk kwamen toch nog verschillende renners aansluiten bij onze vluchter.

Toen Van Aert op zijn beurt aan de boom ging schudden, reageerde Michael gevat. Tot hij in de fout ging in de zandbak en zo de aansluiting verloor. "Ik moest tien, vijftien seconden toestaan, en toen wist ik dat het over was voor de overwinning", reageerde Michael na afloop. "Vanaf dan ging ik me op plek twee richten." In die strijd kreeg hij verrassend genoeg ook broer Dieter aan zijn zijde, na een indrukwekkende remonte vanuit verloren positie. Kevin Pauwels, die een moeilijke wedstrijd kende, kwam op hetzelfde moment in de problemen in de groep die streed voor de tweede plaats.

Uiteindelijk trok Michael aan het langste eind in het gevecht voor plek twee. En daar kon hij zich best in vinden, ondanks de kansrijke positie waarin hij zich in de eerste wedstrijdhelft even had bevonden. "Maar aan winnen dacht ik nog niet, op dat moment. We moesten nog zes ronden afwerken, en ik voelde dat ik niet het juiste gevoel had om zolang alleen te rijden. Ga je op dit parcours een ronde volle bak, dan moet je daar twee, drie ronden van herstellen. Toen Wout later demarreerde kon ik nog net aanpikken. Tot die fout in de zandbak."

Broer Dieter werd als zevende afgezwaaid. "Een resultaat waarvoor ik vooraf had willen tekenen, maar als je uiteindelijk ziet welke cross ik heb gereden na die val, dan zat er misschien zelfs nog een vierde plek in", blikt Dieter terug. "Ik ging in de eerste bocht tegen de grond door een valpartij voor me. Nadien probeerde ik er dan maar het beste van te maken. Een achtervolgingsrace noemen ze dat, zeker?" Kevin Pauwels finishte uiteindelijk als twaalfde.

Donderdag maakt onze delegatie de vliegtuigreis naar Chicago. Vrijdagmorgen wordt doorgereisd naar Iowa, zaterdag al het decor van de tweede wereldbekermanche.