Driemaal top tien, net geen podium in Fiuggi

De verre trip naar het Italiaanse Fiuggi leverde ons geen windeieren op. Eli Iserbyt reed solo naar winst bij de beloften en onze mannen-elite en vrouwen zorgden voor vier toptienplaatsen.

Het uitstapje dat de Wereldbeker maakte naar Italië, zorgde niet voor de aangename temperaturen waarop velen gehoopt hadden. Integendeel: de vrieskou was vooral tijdens de jeugdwedstrijden nog een bepalende factor. Ook de spekgladde boomwortels zorgden voor nog niet vaak geziene taferelen. Bijna niemand die niet een paar keer in de fout ging. Iets te veel van die foutjes haalden Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels echter van een mogelijk podium weg.

Kevin finishte als vierde en hield daar niet echt een goed gevoel aan over. "Omdat ik me iets minder voelde dan de voorbije weken. Door de vele wedstrijden, denk ik. Ik kijk uit naar een gewone trainingsweek. Ik had het in de beginfase opnieuw wat moeilijker. Ik startte nog behoorlijk, maar dan begon ik te sukkelen en verloor ik wat plaatsen. Ik bleef een paar keer achter de veiligheidsnetten hangen, en dat kostte tijd. In de laatste ronde zat ik niet zo ver achter Tom Meeusen, die als derde reed. Maar ik maakte te veel foutjes om hem nog bij te halen."

Michael leek lange tijd onze pion te gaan worden die op het podium kon finishen, maar ook hij schakelde zich uit door een iets te grote foutenlast. "Mijn start was niet zo goed. Ik geraakte niet meteen in m'n pedaal, en daardoor moest ik even achtervolgen voor ik terug voorin kwam. Maar dan viel ik drie, vier keer. Het gat voor en achter me was zo groot dat ik op de zesde plek ben blijven rijden." Minder leuk nieuws was er voor broer Dieter Vanthourenhout. Die kende een mindere dag en werd pas 37ste. Bovendien bezeerde hij zijn pols bij een valpartij. Mogelijk laat Dieter die in België nog verder onderzoeken.

Klaas Vantornout amuseerde zich wel volop in Fiuggi. "Modder, glijden, lopen, af en toe eens van fiets wisselen: dit was nog eens echte cross. Ik heb me echte geamuseerd." En dat blijkt ook uit de uitslag, want Klaas werd na een onmogelijke remonte zevende. "Ik startte nochtans pas op de vijfde startrij. Op een parcours waar je nauwelijks kon voorbijsteken. Ik wist dat ik rustig en geconcentreerd moest blijven, en dat de conditie hier toch doorslaggevend zou zijn. Na een paar ronden had ik al een minuut achterstand. Op de streep was dat niet veel meer. Na zo'n koers durf ik dus weer hopen op een WK-selectie. Ik ben de eerste om eerlijk te zijn als ik niet goed genoeg ben, maar nu mag ik eens op tafel kloppen."

Kevin en Michael blijven trouwens op twee en vijf in de wereldbekerstand. Dieter is nu veertiende, Klaas verloor eerder reeds alle kansen op een goed klassement.