Druivencross brengt bevestiging

De ommekeer die Essen zaterdag voor ons bracht, werd zondag bevestigd in de Druivencross in Overijse. Kevin Pauwels klom opnieuw het podium op, Eli Iserbyt biste met een overwinning bij de beloften.

Het wedstrijdverhaal van de profwedstrijd in Overijse - niet meetellend voor een klassement - was snel geschreven. Op een stevige omloop maakte Mathieu van der Poel brandhout van de concurrentie. In de strijd voor plek twee was Wout Van Aert een maat te groot, op drie was onze Kevin Pauwels duidelijk beter dan de concurrentie. Klaas Vantornout, lang in strijd voor de vijfde plek, werd achtste. Dieter Vanthourenhout werd na een incident in de openingsronde zestiende, Michael Vanthourenhout stond deze morgen ziekjes op en deemsterde na een sterke beginfase weg naar een negentiende plek.

Met een tweede plek in Essen en zijn derde van Overijse kan Kevin maandag met een goed gevoel aan zijn nieuwe werkweek beginnen. "Vandaag was ik opnieuw goed weg. Ik zat meteen bij Mathieu, maar moest eraf. Meteen toen Wout op de asfaltklim bij me kwam, moest ik alles geven om hem te volgen. Ik deed wat ik kon, maar die twee reden te snel. En zo werd het twee dagen een lange cross, op mijn eentje, zonder iemand dicht voor of achter me. Jens Adams kwam nog wat terug, maar mijn voorsprong was toch groot genoeg om hem af te houden. Al heb ik serieus afgezien."

Bij de beloften kon Eli Iserbyt voor de tweede dag op rij het duel van Quinten Hermans winnen. Halfweg wedstrijd moest onze wereldkampioen nochtans nog een achterstand van een tiental seconden goedmaken op zijn vaste concurrent. Die kon hij in de laatste ronde echter ombuigen naar een voorsprong van zes seconden. Thomas Joseph maakte na een afwezigheid van drie weken dan weer een meer dan behoorlijke comeback: hij werd zevende nadat hij lang in strijd was voor plaats vier.

"Ik ben terug waar ik wil zijn. Met dank aan de stage in Mallorca", analyseerde Eli zijn weekendje waarin hij scoorde aan honderd procent. "Ik deelde vandaag goed in. Toen Quinten halfweg versnelde, deed mijn ketting wat ambetant. Maar ik zag dat de kloof nadien hetzelfde bleef. Op de klim op de weg kwam ik iedere keer wat dichter, dus wist ik dat ik de laatste ronde daar voluit moest doortrekken. Dat deed ik ook, op en over Quinten, en vanaf dan was het vol risico tot de aankomst."