Globetrotters Angelo en Yorben pakken UCI-punten

Als eliterenners zonder contract blijven ze vaak onder de radar, maar we halen Angelo De Clercq en Yorben Van Tichelt graag eens uit de schaduw. De voorbije weken reisden ze van het ene land naar het andere en graaiden daar enkele podiumplaatsen en heel wat UCI-punten mee.

Een derde plek in de B-cross in Zele, twee podiumplaatsen (tweede en derde) in een Oostenrijks veldritweekend en een viertal toptienplekken op Spaanse bodem: de belangrijkste uitslagen van Angelo De Clercq de voorbije twee maand. De trainer/scout van onze jongerenploeg Lares - Doltcini spendeerde de voorbije drie weken vooral in Spanje. Afgelopen weekend - net als Yorben - echter zonder resultaat. "Want net nadat ik in Valencia was aangekomen om er een cross af te werken, hoorde ik dat die door een storm was afgelast. Er waren bomen op het parcours gewaaid en er stond water op de omloop."

In de eerste helft van de maand kon Angelo zich wel helemaal uitleven in het noorden van Spanje, in het Baskenland. "Ik reed er drie crossen op zeven dagen. Tweemaal werd ik achtste, in Igorre (foto Olatz Mediavilla Elorriaga) elfde. Een plezante ervaring: in tegenstelling tot het zuiden hadden we heel goed weer, de sfeer was leuk, en ik kon goed trainen met een paar andere crossers. Ook Oostenrijk was plezant: een heel goeie organisatie, een mooi parcours, en ik pakte er mooie UCI-punten met het oog op mijn startpositie." De komende crossen van Angelo in de aanloop naar het BK in Oostende zijn de B-veldritten in Balegem (25/12) en Beernem (26/12).

Yorben op zoek naar top-50

Yorben Van Tichelt, die op 1 januari onze ploeg verlaat, pakte de voorbije weken zoveel UCI-punten dat hij bijna de top-50 van de wereld in zicht heeft. "Maar het wordt nog nipt om die top-50 in te duiken. Valencia was een goeie kans, maar die viel letterlijk en figuurlijk in het water." De voorbije twee maand won Yorben wel in het Britse Ipswich (foto British Cycling / VeloUK), werd hij in datzelfde land tweede in Houghton-le-Spring, werd hij vierde in het Zwitserse Sion, Nyon én Hittnau, plus eveneens vierde in het Tsjechische Unicov. "In Unicov pakte ik ondanks verschrikkelijk veel pech toch nog veel UCI-punten. Dat was trouwens een hele mooie cross van eerste categorie. In Sion en Nyon liet ik kansen liggen. Ik miste de killersmentaliteit."

Toch speelde Yorben de voorbije maand zijn leiderstruien in de Britse National Trophy en de Zwitserse EKZ Cup kwijt. "Toen twee manches samenvielen, koos ik voor de EKZ Cup in de hoop er de top vijf te halen. Maar toen in Eschenbach had ik jammer genoeg tweemaal pech. Ik viel met nog één wedstrijd te gaan terug naar de achtste plek in het klassement. In de National Trophy eindigde ik zonder de slotmanche te rijden toch nog als tweede." Voor hij van team wisselt, kan Yorben nog viermaal onze kleuren tonen in competitie: in Diegem (23/12), het Zwitserse Dagmersellen (26/12), Loenhout (29/12) en Bredene (30/12). Driemaal voor eigen volk dus, na mindere passages in Hasselt en Oudenaarde. "Het is lang geleden dat ik nog eens in België kon crossen voor een groot publiek. Ik ga me ontspannen proberen te amuseren."