Kevin, Laura en Angelo zorgen voor medaillerijk BK

We hoefden absoluut niet met hangende schouders terug te keren van het Belgisch kampioenschap in Oostende. Zilver bij de profs, zilver bij de vrouwen (plus goud bij de vrouwen-beloften) en brons bij de eliterenners zonder contract: een flinke buit.

Het leek in Oostende rondenlang niet het BK voor Marlux - Napoleon Games te worden bij de eliterenners met contract: op een bepaald moment fietste niemand van onze jongens in de top tien. Maar eerst Michael Vanthourenhout en dan Kevin Pauwels vochten zich dapper een weg terug naar voren. Achter een ongenaakbare Wout Van Aert maakten ze in de voorlaatste ronde nog allebei volop kans op zilver. Kevin trok in de strijd voor de dichtste ereplek aan het langste eind, Michael zakte in de slotfase helaas in elkaar en moest met een zevende plaats terug naar huis.

Zilver, daar haalt Kevin ondanks de BK-medailles die hij al in schuif liggen heeft nog veel voldoening uit. "Natuurlijk. Dit is plezant voor mij en voor de ploeg. Zilver, dat was vandaag het hoogst haalbare", glimlachte hij met z'n eremetaal rond de nek. "In de eerste ronden sukkelde ik zoveel in het zand dat ik geen deel uitmaakte van de achtervolgende groep op Van Aert. Het was misschien mijn geluk dat Wout zo snel wegreed en dat het achter zijn rug stilviel. Ik wist dat de wedstrijd nog lang was, en toen ik na een tijd Laurens Sweeck en Michael in zicht kreeg, besefte ik dat een medaille er nog in zat. Al werd het in de finale nog spannend toen ook Tim Merlier nog terugkeerde."

Michael gaf in de slotronde een mogelijke medaille uit handen. "Plots was het op. Ik denk dat ik toen de rekening betaalde voor mijn foute bandenkeuze bij de start. Het duurde drie, vier ronden voor ik die fout kon rechtzetten. Dat kostte veel krachten. Jammer, want toen ik met de juiste tubes reed, voelde ik me goed." Klaas Vantornout werd tiende, Dieter Vanthourenhout na een rotstart zestiende en Eli Iserbyt op een omloop die door de loopstroken absoluut de zijne niet was negentiende.

Angelo eert opa René met brons

De bronzen medaille van Angelo De Clercq bij de elites zonder contract, net een week na het overlijden van opa René, zorgde aan de streep uiteraard voor heel wat emoties: "Deze medaille is voor hem. Er is afgelopen week zoveel gebeurd dat ik vandaag geen enkele stress voelde, terwijl ik normaal gezien op en top nerveus ben voor een BK. Het was alsof ik niet moest crossen, zo rustig was ik. Maar ik voelde in de opwarming wel dat het goed zat. Dit was mijn beste wedstrijd van het seizoen. Al was het constant rekenen, want achter Vincent Baestaens streden we met vier voor twee medailles. Had ik niet op het podium gestaan, dan had ik dat mezelf nooit vergeven."

Laura Verdonschot verbaast bij elite

Blinken met zilver, dat deed ook Laura Verdonschot. Met een knaller van een BK legde ze titelverdedigster Sanne Cant tot de laatste hectometers het vuur aan de schenen. Het leverde haar uiteindelijk goud bij de vrouwen-beloften en zilver bij de eliterensters op. "En daar ben ik wel content mee, ook al strand ik op een paar lengtes van de titel", wikte Laura haar emoties. "Dat ik kon terugkeren op Sanne na een val, leerde mij dat ik sterk was. Ik zag dat ze onzeker werd van haar stuk, maar ze was de betere in het lopen en in het technische gedeelte, waarin ik door mijn keuze voor grifo-tubes voorzichtig moest zijn. Dat speelde een rol in de laatste ronde."

Alicia Franck kon na een prima beginfase haar tempo niet aanhouden en finishte als zesde.

Geen top-BK bij beloften

Onze beloften ten slotte kenden geen top-BK. Kobe Goossens werd na een val zesde, Thomas Joseph tiende, Jarne Driesen veertiende (en hij was daarmee de beste eerstejaars) en Tijl Pauwels eveneens na een val 25ste. Gianni Siebens startte niet. "Jammer van die val in het zand na de brug. Zo verlies ik de aansluiting bij de top vijf. Ik ging te rap naar beneden, sloeg overkop en moest even bekomen. Mijn eigen fout", analyseerde Kobe eerlijk.