Kevin Pauwels (3e) zorgt voor spanning in Scheldecross

Was het duo Van der Poel-Van Aert in de voorbije afspraken nog ongenaakbaar voor onze jongens, dan kwam Kevin Pauwels in de Scheldecross een stap dichterbij. Een halve ronde voor de streep had Kevin nog uitzicht op winst, uiteindelijk werd het plek drie.

De Scheldecros in Antwerpen-Linkeroever was manche vijf van de DVV Verzekeringen Trofee, een klassement waarin Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout voor de start plaatsen twee en drie bekleedden in de tussenstand. Dat ze gemotiveerd aan hun wedstrijd begonnen, bleek uit het feit dat ze met hun tweetjes rondes 1 en 2 van de Scheldecross leidden. Uiteindelijk kwamen ze zo met twee in een kopgroep van vijf man te zitten. Die werd later herleid tot drie: Van der Poel, Van Aert en Kevin. Die moest pas op een halve ronde van het einde uit het spoor van de twee tenoren van dit seizoen, maar mocht dankzij zijn derde plek wel voor de derde keer op rij het podium van een topcross op.

"Even dacht ik vandaag aan winnen, ja. Toen ik in de finale in de aanval ging, hoopte ik dat de twee even zouden twijfelen en me laten rijden, maar dat was niet waar. Ik had echt een goeie dag, maar dat zagen ze ook. Dit was mijn beste cross van het seizoen", blikte Kevin tevreden terug op zijn cross. Wat het verschil tussen de twee en hem was? "Ze zijn nog iets explosiever, denk ik. En ze hebben nog iets meer overschot aan de finish. Ze lopen ook iets vlotter in het zand. Die loopstrook was er iets te veel aan. Ik heb een paar keer een gat moeten dichtrijden op hen. Maar ik wist dat het voorin af en toe zou stilvallen zolang die twee bij elkaar bleven. Dus besefte ik dat ik de kloof wel zou kunnen dichten zolang ik tempo bleef rijden."

Michael werd nog zesde, zijn broer Dieter Vanthourenhout twaalfde. Michael houdt achter de rug van Kevin stand op de derde plek in de DVV Verzekeringen Trofee. "Na een sukkelweek (Michael had last van de luchtwegen, red.) is dit goed. Mijn doel was om mijn klassement te verdedigen, en dat is gebeurd. Na de stage wist ik dat de vorm goed was, en dat heb ik toch een beetje bewezen. Al waren de drie vooraan beter. Als zij doortrokken, moest ik er iedere keer af. Toen ik achter Toon Aerts zat en die het gat moest laten vallen, had ik ook een moeilijk moment."

Onze vierde pion, Klaas Vantornout, verdween vroeg uit koers. Hij bezeerde zijn knie tijdens de opwarming, legde nadien ijs, maar had tijdens de wedstrijd toch nog te veel last, vooral tijdens de loopstroken. Na een eerste onderzoek van ploegdokter Frank De Winter lijkt het erop dat de wereldbekercross van zondag in Namen toch niet in gevaar komt.

Eli Iserbyt reed dan weer een goeie wedstrijd bij de beloften. Onze wereldkampioen maakte vijftig minuten voorin het mooie weer samen met vier anderen, maar moest aan de streep uiteindelijk Quinten Hermans voor zich dulden. Met zijn tweede plaats loopt Eli wel nog iets verder uit als leider in de DVV Verzekeringen Trofee.