Kevin Pauwels klimt het podium op in Iowa

We kunnen met tevreden gezichten terugkeren van ons Amerikaanse avontuur. Na de tweede plek van Michael Vanthourenhout in Las Vegas klom Kevin Pauwels zaterdag in Iowa City eveneens het op één na hoogste podiumplekje op.

Het wedstrijdverhaal van Iowa City had wel wat weg van dat van Las Vegas, ook al had het dorre gras van de gokstad plaatsgemaakt voor doorregende - en vaak steil oplopende - weides. Net als in Vegas was Michael Vanthourenhout de actiefste renner van het hele peloton in het eerste wedstrijdkwart, en net als toen was wereldkampioen Wout Van Aert aanvankelijk op achtervolgen aangewezen door een defect. Michael slaagde er dankzij zijn beukwerk in om wat voorsprong bijeen te fietsen, maar werd later overwalst door Van Aert en moest nadien zijn enthousiasme duur bekopen.

Kevin Pauwels, terughoudend gestart, maakte de omgekeerde beweging. Op een modderparcours dat niet meteen het zijne was, viel hij aanvankelijk even uit de top tien, maar nadien raapte hij geduldig renner na renner op. In de slotronde kon hij na een fraaie inspanning zelfs op en over Laurens Sweeck gaan richting plaats twee. Een stevige opkikker voor onze kopman, die in Vegas een allesbehalve geruststellende prestatie had neergezet. "Het was niet goed, woensdag. Daardoor dacht ik dat het vandaag ook niet te best zou zijn. Bovendien was het ook heel warm. Zo heet heb ik het in een cross nog nooit gehad. Daarom ging ik in de eerste ronden niet al te snel", blikte Kevin terug.

Crossen in Iowa City vond Kevin best leuk. "Het publiek was erg sportief. Iedereen supporterde voor iedereen. Dat zie je in België niet. Het parcours was nogal extreem. Heel veel klimmen. Je kan het wat vergelijken met de Koppenbergcross, maar er moest nog vaker naar boven en terug naar beneden gefietst worden." Amerika verlaten doet Kevin samen met de rest van de delegatie zondagmorgen al, want in tegenstelling tot verschillende andere Belgen staan we zondag niet aan de start van de C1-wedstrijd in hetzelfde Iowa. Maandagmorgen worden 'Kevij' en co reeds terug op Belgische bodem verwacht.

Met drie in top-10 Wereldbeker

Dieter Vanthourenhout deed het voor de tweede keer op rij prima op wereldbekerniveau. In Iowa reed hij naar een achtste plek. Broer Michael kreeg in de finale een stevige tik te verwerken en zakte nog weg naar een 20ste plaats. In de Wereldbekerranking staan we nu met al onze drie 'Amerikanen' in de top tien: Kevin als derde, Michael als vijfde en Dieter - vorig jaar op dit moment niet eens startgerechtigd in de Wereldbeker - op een achtste plek.

Thomas Joseph ging zondag in het Zwitserse Illnau crossen. In de wedstrijd van tweede categorie werd hij als belofte tussen de eliterenners als elfde afgezwaaid.