Klaas (4e) neemt in stijl afscheid van Gavere

Modder en Gavere, dan denk je meteen ook aan Klaas Vantornout. In een heroïsche editie van de Superprestigemanche ploeterde hij in zijn afscheidsjaar naar een vierde plaats.

Waar het veldritpeloton en zijn fans al een hele tijd naar hadden gevraagd, was er bij overvloed in Gavere: blubber. Het zorgde voor incidentrijke wedstrijden waarin materiaalpech en valpartijen altijd om de hoek lagen te loeren. Dat merkte niet alleen Mathieu van der Poel, die zo een zo goed als zekere zege verloor aan Wout van Aert, ook onze renners hadden hun deel van de pech. Klaas Vantornout reed lek toen hij bijna bij derde man Toon Aerts kwam aansluiten, ook Kevin Pauwels had een lekke tube op een slecht moment, en een sterke Eli Iserbyt viel letterlijk uit toen hij streed voor een plek in de top vijf.

Toch stond Klaas ei zo na nog op het podium, na de pech van Van der Poel. Top drie lukte net niet, maar ook met zijn vierde plek mocht hij trots naar huis. "Het was heel mooi om op mijn leeftijd nog deze prestatie te kunnen leveren", genoot hij na zijn loodzware cross. "Ik heb hier in Gavere altijd mooie dingen laten zien. Kunnen winnen, en bijna nooit uit de top vijf geweest. Mijn conditie werd de voorbije weken beter en beter. Dat voelde ik al, maar op die snelle omlopen is het niet simpel voor me om uit de verf te komen. Half november krijg ik voor de eerste keer eindelijk waar ik op gehoopt had: modder. Jammer dat ik net niet op het podium sta, maar uiteindelijk eindig ik op de plaats die ik waard was. De drie renners voor me verdienden het podium."

Na zijn lekke band kwam Kevin bij Michael Vanthourenhout terecht. Ze finishten samen als achtste en negende. Bij de vrouwen werd Laura Verdonschot dertiende in een wedstrijd die voor haar nog een tikje te zwaar is. Onze beloften (Eli reed mee bij de elite) leken lange tijd op weg naar podium, maar Thomas Joseph zakte in de finale helaas nog weg van een derde naar een zesde plaats. Gianni Siebens (15de) verloor een toptienplek door pech in de slotronde, Tijl Pauwels werd achttiende en Jarne Driesen verdween vroeg uit koers nadat een aanrijding door een concurrent hem zijn achterwiel had gekost.