Klaas Vantornout en Eli Iserbyt maken het af in Baden

Onze succesvolle seizoensstart kreeg een vervolg in het Zwitserse Baden. Een bevrijde Klaas Vantornout behaalde er zijn eerste zege sinds het BK in Erpe-Mere, en dat voor ploegmaat Eli Iserbyt die de wedstrijd kleurde.

Klaas Vantornout en Eli Iserbyt werden aangekondigd als de blikvangers op de affiche van Baden, en die rol maakten 'vader en zoon' ook waar. Nadat ze in de finale afrekenden met een sterke Michael Boros konden Klaas en Eli in de slotronde onderling uitmaken wie zijn eerste zege van het seizoen pakte. En dat werd uiteindelijk de oudste van het duo. Winst voor Klaas dus, zijn allereerste sinds het Belgisch kampioenschap 2015 in Erpe-Mere. De tweede plek van Eli was dan weer zijn allereerste podium bij de eliterenners.

"Pfff, simpel was dit niet", pufte Klaas na zijn wedstrijd. "Er stonden hier heel veel jonge mannen aan de start, die als leeuwen aan hun cross begonnen. Zo 'geweldig' waren ze. En zelf had ik géén goeie dag. Ik zat constant tegen de limiet aan, maar had het geluk dat ik in Baden een mooie, echte cross vond. Omdat het had geregend, lag de omloop er spiegelglad bij. Eli reed aanvankelijk de hele tijd aan de leiding, terwijl ik een beetje afstopte in de achtergrond. Later reed een hele sterke Boros er toch met mij naartoe. De Tsjech moest lossen in de laatste ronde, en ook ik moest aanklampen om Eli te volgen. Maar ik wist waar ik voorin moest zitten om te kunnen winnen: de trappen. Die vatte ik als eerste aan, en zo maakte ik het af."

Schat de overwinning van Klaas trouwens best niet te laag in. Hij moest niet alleen ploegmaat Eli afhouden, maar ook een reeks subtoppers van Belgische teams. "Simpel was het niet, maar dat wist ik op voorhand al. Oké, dit is geen Wereldbeker, maar toch een deftig niveau. In Las Vegas en Iowa start ik niet. De lange reis naar de VS en de jetlag bevielen me vorig jaar slecht. Hier in Zwitserland is het ook mooi crossen. De organisatoren hier doen ook veel moeite, en eigenlijk verdienen ze hier in Zwitserland net zo goed om ook eens een Wereldbekerwedstrijd te mogen organiseren."

Voor Eli was dit het eerste podium bij de eliterenners uit zijn loopbaan. "Maar er zat meer in, en als renner kijk je altijd maar hoger", toonde Eli na afloop zijn ambitie. "Maar toch ben ik vooral tevreden. Dankzij de regen werd het een technische wedstrijd. In de bochten voelde ik me één van de betere renners. Ik kon redelijk tempo maken waar de rest het iets moeilijker had. Maar in de laatste ronde maakte ik een foutje op de schuine kant. Ik ging zelfs even met een voet van het parcours. Ik kwam nadien nog dicht bij Klaas, maar kon niet meer helemaal aansluiten."

Ook Yorben Van Tichelt en Thomas Joseph stonden aan de start in Baden. Net voor de neus van Francis Mourey finishte Yorben - in de eerste ronde al het slachtoffer van een lekke band - als twaalfde, terwijl belofte Thomas tussen de profs als 22ste werd afgevlagd.

Foto's met dank aan / laboures-magazine.fr