Met goud, zilver en plaats vier terug van EK

Dat de Tsjechische grond ons goedgezind is, bleek opnieuw tijdens het EK in Tabor. Eli Iserbyt reed naar de Europese titel, Laura Verdonschot naar zilver, en Michael Vanthourenhout haalde ei zo na het podium.

Hard blijven werken en het geloof in eigen kunnen niet verliezen, dat was wat ploegleider Gianni Meersman ons de voorbije weken deed doen. En dat loont. Dat Eli Iserbyt kans maakte op de beloftetitel, dat wisten we allemaal. Het afmaken, dat is iets anders. Maar in een erg tactische wedstrijd reed Eli ondanks een iets mindere dag de perfecte cross. In de spurt voor goud hield hij de Brit Thomas Pidcock af. Onze tweede vertegenwoordiger Thomas Joseph, die ook lange tijd deel uitmaakte van het ruime koppeloton, werd zestiende.

"Dit doet heel veel deugd", genoot onze kersverse Europese kampioen na afloop bij de pers. "Het was vandaag heel moeilijk om kalm te blijven tot het einde. Ik had niet verwacht dat het zolang samen zou blijven, want dit is een zware omloop. De Fransen en Nederlanders waren goed, ik en Pidcock misschien iets minder. Dan komt het op de laatste halve ronde aan. Dat maakt het spannend. In de sprint koos Pidcock de verkeerde kant. Hij wilde in een gat duiken dat er niet was, en zo kon ik volhouden tot de finish."

Zeggen dat we eerder op de dag ook ei zo na Europees goud hadden gepakt. Na een mindere beginfase werkte Laura Verdonschot zich in de wedstrijd voor vrouwen onder de 23 jaar terug naar de groep die streed voor de titel. Na een nek-aan-nekstrijd tegen de Italiaanse Chiara Teocchi moest Laura het helaas afleggen. Zilver dus, plus de bevestiging dat het beter gaat met de vorm. "Ik weet niet of ik blij of teleurgesteld moet zijn. Dit had ik eerlijk gezegd vooraf niet verwacht, want ik kom dit seizoen van heel ver. Maar als je zo verliest, dan ben je altijd teleurgesteld. Ik draaide als eerste de laatste rechte lijn op, maar ook Teocchi zette meteen aan. We hingen naast elkaar, maar ik plooide eerst. Maar er komt nog een WK: hopelijk kan ik daar wel winnen."

In de slotwedstrijd in Tabor haalden we het podium op een haar na. Michael Vanthourenhout miste zijn start volledig, maar kon na een tijd toch komen aansluiten in de ruime groep van Kevin Pauwels die ver achter de rug van de nieuwe kampioen Mathieu van der Poel en Lars van der Haar streed voor brons. Michael was één van de weinigen die over de strategisch geplaatste balken sprong, en zo kon hij in de slotronde een kloofje slaan op de rest. Op de streep kwam landgenoot Toon Aerts onze West-Vlaming helaas nog kloppen. Net geen podium dus, en dat leverde uiteraard veel teleurstelling op bij Michael. Kevin finishte als tiende.