Met uitstekende wereldbekerpositie terug naar Belgiƫ

We kunnen tevreden terugkeren van de Verenigde Staten: na de twee openingscrossen van de Wereldbeker staan Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels gedeeld tweede in de wereldbekerstand. Michael werd vierde in een verhit Waterloo, Kevin zesde.

Een verzengende hitte, dat was wat we in de eerste plaats zullen onthouden van onze trip naar de States. In Waterloo, zondag decor van de tweede wereldbekerwedstrijd van dit prille seizoen, gingen de temperaturen een stuk boven de dertig graden. Omstandigheden waartegen we vochten met drinkbussen op de fiets en begeleiders die langs het parcours onze renners probeerden te verfrissen door er water overheen te gooien.

Net als in Eeklo en Iowa City bleek Mathieu van der Poel al snel ongenaakbaar. In de strijd voor de tweede plek zaten aanvankelijk al onze mannen in een ruime achtervolgende groep. Toen die splitste schoof Michael Vanthourenhout mee met een eerste kwartet, en volgden Kevin Pauwels en belofte Eli Iserbyt in een tweede pakket waar Dieter Vanthourenhout jojo speelde.

Voorin had de warmte Michael duidelijk in zijn greep in de slotfase. Hij kon niet voluit meestrijden voor plaats twee, maar viel met zijn vierde plek wel dik in de wereldbekerpunten. Kevin perste net als in Iowa City nog een uitstekende slotfase uit de benen, die hem voorbij wereldkampioen Wout van Aert nog naar de zesde plek bracht. Eli werd na een uitstekende eerste wedstrijdhelft elfde, Dieter rondde met een vijftiende plek de top-15. Alicia Franck werd 21ste bij de vrouwen.

Onze Amerikaanse delegatie wacht nu de trip naar België, om volgende week het Europese veldritseizoen verder te zetten. Dan sluiten onze vijf terug aan bij onze andere renners, die afgelopen weekend viermaal in de top tien eindigden: Thomas Joseph werd zevende in de UCI-cross in het Zwitserse Illnau, Tijl Pauwels vierde in het Nederlandse Dordrecht, en Gianni Siebens en Jarne Driesen tot slot achtste en tiende in het provinciaal kampioenschap tijdens de B-cross in Stabroek.