Michael Vanthourenhout haalt onze eerste tv-cross binnen

Podiumplaatsen hadden we al bij overvloed, maar dankzij Michael Vanthourenhout hebben we nu ook onze eerste overwinning in een tv-cross binnen! Michael haalde het in Kruibeke na een beklijvend duel met Wout Van Aert.

In de eerste ronden al werd duidelijk dat onze drie vertegenwoordigers niet zonder ambitie naar de Brico Cross in Kruibeke waren afgezakt. Dieter Vanthourenhout en Klaas Vantornout speelden een leuk tactisch spelletje door het gaatje te laten vallen voor Michael Vanthourenhout. Iets te vroeg, zo zou blijken, want Michael ging niet voluit door en zo konden verschillende achtervolgers terug aansluiten. De beslissing viel uiteindelijk in de slotronden. Even leek het er niet goed uit te zien toen 'Michel' aan de leiding kwam met ploegmaats Van Aert en Adams, maar die laatste moest de rol lossen.

In de slotronde kwam het tot een beklijvend duel met de wereldkampioen. Eentje dat onze pion uiteindelijk voor zich beslechtte door al wippend over de balken een klein kloofje te slaan en dat met hand en tand te verdedigen tot de finish. Na vier podiumplaatsen wordt de jongste van onze twee broers dus beloond met een dik verdiende zege. Eentje die zorgde voor een flinke ontlading op de streep. Kruibeke was trouwens de eerste tv-cross die onze voormalige beloftewereldkampioen op zijn naam kon schrijven als prof.

"Ja, deze doet heel veel deugd", genoot Michael met de brede glimlach. "Nog niet veel renners konden Wout dit seizoen kloppen. Vorig jaar won ik al in Maldegem, maar dit is mijn eerste overwinning in een profcross op tv. En iedereen stond aan de start, buiten Mathieu van der Poel. Ik wist dat ik vandaag een kans had. Iedereen zit al een beetje met Zonhoven in het hoofd, maar ik start morgen niet daar maar in het Luxemburgse Contern, en die wedstrijd is niet belangrijk voor me."

Michael reed de perfecte wedstrijd. "Ik voelde van bij de start dat ik een redelijk goed gevoel in de benen had. Wachten moet je dan niet doen. De hele wedstrijd probeerde ik aanvallend te koersen, en daar ben ik voor beloond. Die eerste aanval was nog iets te vroeg. Dit is een lastig parcours om een ronde of twee alleen op kop te rijden. Daarom wachtte ik halfweg even af, tot een ronde of drie voor het einde".

"Toen Wout aanviel, was ik al blij dat ik kon volgen. Nadat Jens loste spraken ik en Wout af om keer op keer elk een halve ronde op kop te rijden. In de laatste ronde zouden we dan wel zien. In die slotronde voelde ik me nog altijd goed. Ik zette alles op alles op de balken, want ik wist dat Wout daar niet sprong en dat ik dus een klein gaatje kon slaan. Dat draaide goed uit, maar op de 'Wout-stukken' na de balken was het wel nog doodgaan om mijn voorsprong vast te houden."

Broer Dieter dook eveneens in de top tien in Kruibeke: hij werd achtste. Ook Dieter gaat morgen zijn geluk zoeken in Contern, waar hij vorig jaar nog won. Klaas Vantornout drong in de finale niet meer aan en sloot af als zestiende.