Michael Vanthourenhout klimt ook bovenop Cauberg op podium

Dat we dit seizoen al negen keer op het podium van een tv-cross stonden te blinken, hebben we voor een flink stuk aan Michael Vanthourenhout te danken. In de wereldbekermanche in Valkenburg klom hij opnieuw het podium op.

De Cauberg in Valkenburg is in Nederland wat de Muur van Geraardsbergen is voor België: de bekendste pukkel van het land. Volgend seizoen het decor van het wereldkampioenschap veldrijden, en daar mogen we blijkbaar al met ambitie naar uitkijken. In de derde manche van de Wereldbeker op de Cauberg draaiden Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels immers prima mee. Het deed Michael uiteindelijk op de derde plek belanden achter Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. Kevin sloot af als vijfde.

Voor Michael een opsteker, voor Kevin minder. "Ik dacht vandaag even dat ik niet op het podium zou kunnen staan. Toen ik Wout en Mathieu had moeten laten gaan en enkele renners bij mij kwamen aansluiten, had ik even een moeilijk moment", gaf Michael na afloop eerlijk toe. Maar dat moeilijk moment kwam hij terug te boven, en later in de wedstrijd sloot hij samen met Kevin en twee renners van Telenet - Fidea terug bij Van der Poel en Van Aert aan. Uiteindelijk zat het geluk hem een beetje mee. In de achtervolging op de latere winnaar Van der Poel maakte wereldkampioen Van Aert een fout en sleurde hij Tom Meeusen in zijn val mee.

Michael bleef overeind, en enkel Van Aert kon nog terug komen aansluiten in de strijd voor plek twee. Een strijd die hij uiteindelijk van onze naar Oost-Vlaanderen uitgeweken West-Vlaming won. "Aan de laatste keer trappen zag ik Wout terug in mijn spoor. Ik moest hem snel weer laten gaan." Niet getreurd: zo vaak op het podium staan, het doet ook ons talent plezier. "Achter Wout en Mathieu is het iedere keer een heel open koers. Daar de beste van kunnen zijn, dat is ook goed", besefte Michael op de persconferentie van de top drie.

Kevin op zijn beurt beëindigde de wedstrijd met gebogen hoofd. Zijn vijfde plek en schijnbaar betere benen hadden hem in Valkenburg niet overtuigd: "Als ik voorin terug kon komen aansluiten, was dat omdat het daar stilviel. Ze rijden voorin nog altijd te snel voor me. Dit moet nog beter." Dieter Vanthourenhout werd vandaag een verre 28ste, een uitslag die bijlange niet alles zegt: Dieter was aan het knokken voor een plekje aan het eind van de top tien, maar werd twee keer ver achteruit geslagen door materiaalpech. Ook achter de vroege opgave van Klaas Vantornout zit een reden: hij vecht tegen een ziekte die de kop opsteekt.

Dubbele lekke band slaat Eli Iserbyt ook koers

Voor onze beloften in Valkenburg zat het helemaal niet mee. Thomas Joseph moest afzeggen door ziekte, Eli Iserbyt werd geconfronteerd met materiaalpech. "Toeme!", vloekte onze wereldkampioen nadat hij als zesde over de streep was gebold. "Twee lekke banden in één ronde. Twee stenen lagen er bloot op het parcours, en in één ronde raak ik ze alle twee. Na de eerste lekke band wist ik dat ik nog zou kunnen terugkeren voorin, na de tweede was het voorbij. Net nu ik me weer beter begin te voelen. Ik voelde me goed en wou twee ronden druk uitoefenen op de anderen bij me in de kopgroep."