Michael Vanthourenhout pakt nieuwe podiumplek in Ronse

Voor de vierde keer dit seizoen klom Michael Vanthourenhout het podium van een veldrit op. In Ronse plezierde hij Mario De Clercq met een nieuwe derde plek.

De opener van de DVV Trofee lag er ongezien snel bij, en dat inspireerde de talentrijke jongeren opnieuw. Michael Vanthourenhout fietste van bij de start aandachtig voorin en ging vroeg in de wedstrijd naar de leiding met Mathieu van der Poel. In de achtervolging konden Klaas Vantornout en de minder goed gestarte Kevin Pauwels eventjes netjes afstoppen. Michael kon voorin het hoge tempo van Van der Poel echter niet blijven verteren en waaide na een tijdje terug naar een achtervolgend duo met Jens Adams en Wout Van Aert. Die laatste reed na materiaalpech van Van der Poel nog naar de zege. In de strijd voor plek twee moest Michael in de slotronde de duimen leggen voor Adams.

"Goed starten, dat was het doel. En dat lukte", begon Michael zijn wedstrijdverhaal. "Nadien was het zaak om nooit te ver te gaan zitten in de groep, om constant in de top vijf te blijven. Toen Mathieu er zijn snelle ronde uitperste, zat ik echt op de limiet. Op een klimmetje moest ik uit het wiel. Daarna moest ik een moeilijke ronde verwerken, maar nadien ging het toch weer beter. Samen met Jens in de achtervolging geraken, dat was voor hem een goeie situatie (Adams is een ploegmaat van Van Aert, red.). Voor mij iets minder. Ik wist toen dat de derde plek het hoogste haalbare zou zijn." Volgend weekend zien we Michael maar één dag op tv: "Ik rij zaterdag in Kruibeke, en de dag erop in het Luxemburgse Contern in plaats van in Zonhoven."

In de top tien hadden we drie vertegenwoordigers: Kevin eindigde op de vijfde plek, Klaas kende na zijn prima begin problemen met de ketting en belandde uiteindelijk op plaats acht. Dieter Vanthourenhout finishte na een valpartij als veertiende. Kevin had tijdens zijn uur wedstrijd heel veel zweet achtergelaten op Oost-Vlaamse bodem: "Ik had veel dorst op het einde van de wedstrijd", pufte hij uit, getekend door de inspanning en met een stevige stofbaard rond de mond. "In het begin forceerde ik me niet, omdat ik wist dat veel concurrenten toch stil zouden vallen. Dat gebeurde ook. Zelf hoop ik mijn niveau nog wat op te kunnen krikken. Ik heb de indruk dat het niveau van het veldrijden hoger ligt dan anders."

Eli Iserbyt stoot op Joris Nieuwenhuis

Bij de beloften pakten we eveneens een podiumplek in Ronse: daags na zijn derde plaats tussen de profs in Meulebeke stootte Eli Iserbyt op een sterke - en frisse - Joris Nieuwenhuis, waarmee hij een tijdje aan de leiding reed. In de tweede wedstrijdhelft moest Eli de Nederlander laten gaan, maar in de strijd voor plek twee kon hij wel Sieben Wouters en Adam Toupalik aftroeven. "Ik voelde me redelijk gerecupereerd van Meulebeke, al had ik wel nog wat last aan mijn rug na een val in de zandbak van gisteren. Vandaag kwam ik iets te kort tegen iemand die al had getoond in vorm te zijn." Thomas Joseph tot slot bevestigde zijn sterke wedstrijd van Gieten met een fraaie vijfde stek in Ronse.