Namen: sterke Thomas Joseph, maar ook twee opgaves

Thomas Joseph was onze sterke man in de openingsrit van de Ronde van Namen. Terwijl onze jonge West-Vlaming zo goed als de hele rit in de aanval reed, gaven Michael Vanthourenhout en Johan Jacobs op.

De openingsetappe van de Ronde van Namen, 153 kilometer lang en dat in de buurt van Les Lacs de l'Eau d'Heure,  werd gekleurd door twee wedstrijdbepalende ontsnappingen van een kleine vijftien renners. Enkele renners slaagden erin hun wagonnetje aan te haken bij allebei de vluchten, en onze Thomas Joseph was er daar eentje van. Onze tweedejaarsbelofte uit het West-Vlaamse Heuvelland reed daardoor het grootste deel van de wedstrijd aan het front, en al dat aanvalswerk leverde hem uiteindelijk een fraaie veertiende plek op.

"Dit was wel pittig", blies Thomas uit na een dagje met de neus in de wind rijden. "Na een kilometer of twintig reed ik naar een tiental renners die waren weggesprongen. We kwamen met twaalf op kop, en dat zag er wel goed uit, maar het peloton viel nooit stil en dus kregen we nooit echt een grote voorsprong. In de lokale ronde kwam alles weer bij elkaar en kon ik even uitblazen in het peloton, tot er opnieuw tien man wegreed en ik de kloof dichtte met vijf anderen. Jammer dat ik een beetje kapot zat op het einde, want op het laatste klimmetje net voor de finish moest ik een gaatje laten. Ik kon wel nog net voor het peloton blijven." Thomas trainde eind juli een weekje in Zwitserland en bewees vorige week al met twee vijfde plaatsen in het regionale circuit dat hij daar niet stilgezeten had.

Minder nieuws om te melden: de opgaves van Michael Vanthourenhout en Johan Jacobs. Johan gaf al op in het eerste wedstrijduur, terwijl Michael net als Thomas aan boord was van de eerste grote vlucht van de dag. Maar iets nadat hij werd teruggegrepen door het peloton, verdween Michael uit koers. Sowieso was niet voorzien dat onze gewezen beloftewereldkampioen het einde van de vijfdaagse zou halen. Angelo De Clercq, Eli Iserbyt en Dieter Vanthourenhout finishten in deze eerste rit in het uitgedunde peloton.

Uitslag rit 1:

1. Milan Menten, de 152,8 km in 3u37'17''
14. Thomas Joseph op 20"
37. Angelo De Clercq 22"
76. Eli Iserbyt 34"
77. Dieter Vanthourenhout

(Archieffoto met dank aan fan Nicole Debeer)