Ons BK eindigt na 170 kilometer

Het Belgisch kampioenschap op de weg voor profs in Les Lacs de l'Eau d'Heure draaide uit op een waar slagveld. Onze laatste strijder, Kevin Pauwels, sneuvelde na zo'n 170 kilometer koers.

123 renners aan de start, amper 30 aan de aankomst: het gros van het deelnemersveld van dit BK stond al fris gewassen op de rennersparking toen winnaar Philippe Gilbert zijn tweede tricolore trui rond de schouders kreeg. Het resultaat van een zware mix van heel veel hoogtemeters, enkele stevige plensbuien en een razend snelle wedstrijd van bij de start.

Het zorgde ervoor dat de broertjes Dieter en Michael Vanthourenhout na enkele verdienstelijke aanvalspogingen al na zo'n tachtig kilometer koers afdraaiden richting camper samen met tientallen concurrenten wegens niet mee met de eerste groepen. Eli Iserbyt, met voorsprong de jongste deelnemer van het pak, hield in zijn eerste koers in onze dienst fraai iets meer dan honderd kilometer stand terwijl meer ervaren wegrenners bij bosjes sneuvelden, maar hij kreeg toen een figuurlijke tik op de kop en gaf op. Daardoor was Kevin Pauwels weinig verrassend onze man die het langst in koers bleef. Hij maakte zo'n 170 kilometer deel uit van een uitdunnend peloton dat bijna van in ronde 1 op achtervolgen aangewezen was op een kopgroep van 21 met daarbij veel grote namen maar niemand van onze renners, tot ook hij uit de koers verdween.

Heimelijk hadden Kevin en zijn omkadering er wat meer van verwacht, maar toch had onze kopman zich best goed in zijn vel gevoeld tijdens de wedstrijd. Of toch tot het moment dat het stevig begon te regenen. "Ik had een beter gevoel dan in de twee voorbij BK's, maar toen het begon te regenen, sloeg dat op m'n benen. Ze blokkeerden", vertelde Kevin na een welverdiende douche. "Ik had redelijk naar dit BK toegewerkt, had regelmatig afstanden boven de 200 kilometer gehaald op training, maar neen, dat zijn geen weggegooide inspanningen met het oog op de winter." Al is de zomer nog maar pas gestart, toch komt die winter behoorlijk snel dichterbij. "Ik rij nu nog de kermiskoers in Roeselare en de Ronde van Luik, en nadien staat er een korte rustperiode gepland", aldus Kevin, die nadien de specifieke voorbereidingen op het veldritseizoen start.

Tot slot geven we ook nog mee dat Klaas Vantornout niet aan de start van het BK verscheen. Hij is enkele weken op de sukkel geweest met een licht verstoorde schildklier. Klaas kon de laatste tijd opnieuw trainen zoals het hoort en keert eind volgende week terug in actie, waarover later meer.

Foto Photopress.be. Het fotoalbum van Davy De Blieck vindt u hier.