Opnieuw op het podium in Neerpelt

In vijf profcrossen klom Marlux - Napoleon Games even vaak met minstens één renner op het podium. In Neerpelt was Michael Vanthourenhout opnieuw onze man in de top drie.

Geen Wout Van Aert, Kevin Pauwels, Mathieu van der Poel of Lars van der Haar zaterdag in de Soudal Classic in Neerpelt, en dus werden de namen van Laurens Sweeck en onze Michael Vanthourenhout het vaakst geciteerd als kanshebbers voor de zege. Zij maakten hun favorietenrol ook waar, want het duo van geboortejaar '93 kleurde een lang gesloten wedstrijd. Bij het ingaan van de finale ging Michael echter iets te ver in de buik van een op dat moment ruime kopgroep zitten. Sweeck en Jens Adams roken hun kans, Michael had even werk om zijn voorganger voorbij te gaan en moest zo een gaatje van een vijftiental seconden toestaan. Ondanks een furieuze achtervolging moest onze naar Oost-Vlaanderen uitgeweken West-Vlaming daardoor met plaats drie tevreden zijn.

"Achter Thijs van Amerongen gaan zitten, dat was niet echt een goeie beslissing", besefte onze nummer 3 na afloop. "Toen Sweeck versnelde, zag ik dat Thijs het snel moeilijk kreeg. Op een omloop als Neerpelt kan je echter moeilijk passeren. Pas een ronde later kon ik aan mijn achtervolging beginnen. Ik geraakte nog tot bij Adams, maar was daarbij over mijn toeren gegaan. Ik wou te snel gaan om de kloof zo vlug mogelijk te dichten. Daardoor moest ik Jens uiteindelijk weer laten gaan. Een podiumplek, dat is altijd goed, maar vandaag was ik liever iets dichter geëindigd. Ik reed tijdens mijn achtervolging ongeveer even snel als Laurens, dus de benen waren er wel. Het ging zonder die foute inschatting waarschijnlijk dus spannend geweest zijn."

Ook Klaas Vantornout reed lange tijd doorheen tv-beeld als lid van een vrij groot koppelotonnetje, maar twee valpartijen na halfweg wedstrijd sloegen hem daar weg. Uiteindelijk finishte hij als veertiende. Dieter Vanthourenhout haalde de finish niet. Hij verloor veel terrein bij een incident in de start en gaf uiteindelijk op met een slepende rem. Zowel Michael als Dieter crossen morgen niet in Gieten.

Ook eliterenner zonder contract Angelo De Clercq knokte zich zaterdag trouwens naar een derde plek, zij het dan op regionaal niveau: in het Oost-Vlaamse Lozerbos in Kruishoutem, vlakbij zijn thuisbasis Wortegem-Petegem.