Opnieuw op het podium in Zolder

Kevin Pauwels is zijn abonnement op derde plaatsen nog niet kwijt. Door in Zolder voor de vijfde wedstrijd op rij het onderste podiumplekje op te klimmen, verdedigde hij zijn tweede plek in de Wereldbeker met succes.

Wie zijn tv iets te laat in gang had gestoken voor de wereldbekermanche in Zolder, had het sleutelmoment van de cross gemist: al in de eerste ronde reed wereldkampioen Wout Van Aert van de rest weg. Omdat ook Laurens Sweeck zich snel kon afscheiden in de strijd voor de tweede plek, was het voor onze pionnen kampen voor de laatste podiumplek. Een actieve Michael Vanthourenhout leek daar lang aanspraak op te kunnen maken, maar uiteindelijk was het Kevin Pauwels die in een prangend spurtje met Toon Aerts opnieuw de derde plek pakte.

En dat was vandaag het hoogst haalbare, beseft ook Kevin: "Want in de eerste ronden waren de eerste twee plaatsen al weg. Ik zat op dat moment te ver om mee te kunnen gaan. En later verloor ik veel tijd toen ik na een ronde of drie, vier over Tom Meeusen viel, en nog enkele renners over me gingen. Al was de top twee toen al ver weg. In de finale was Mathieu eigenlijk op weg naar de derde plek, maar toen viel hij weg met pech. In de laatste ronde leek Toon Aerts wel een brommer, zo snel reed hij de hele tijd. Maar dat was niet zo'n slimme tactiek, en in de spurt kon ik hem zoals gehoopt kloppen." Kevin rijdt deze week ook nog in Loenhout en Baal.

Michael verdedigde met zijn zesde plaats in de daguitslag zijn vijfde stek in de tussenstand voor de Wereldbeker. "In de start had ik niet echt een goed gevoel, maar al bij al werd het nog een redelijke wedstrijd. Toen Mathieu pech kende, had ik het eigenlijk al een beetje opgegeven voor het podium. Maar toen dat gebeurde, kreeg ik weer wat 'moraal'. Maar dat was net te laat", aldus Michael, die deze week zowel Loenhout, Bredene als Baal nog meepikt. Dieter Vanthourenhout (41e) en Klaas Vantornout (opgave) beleefden een baaldag in Zolder.

Eli Iserbyt maakte een moeilijke wedstrijd door bij de beloften, want onze wereldkampioen werd in de nacht voor Zolder ziekjes. "Daardoor had ik veel last van slijmen. Mijn start was ook al niet goed. En toen ik terug voorin de wedstrijd kwam, waren Russo en Nieuwenhuis al weggereden. En het leek wel alsof de andere Belgen het goed vonden dat zij zouden winnen, want ik was de enige die op kop reed." Thomas Joseph - in extremis van de Belgische B-selectie naar de A-ploeg getransfereerd na het wegvallen van een tegenstander - ontgoochelde niet met zijn zestiende plek. "Maar ik had niet de benen van Diegem."