Verhoopte ommekeer komt in Essen

Na een moeilijk weekend in Spa en Mol konden onze renners zich herpakken in de Noorderkempen. In de vierde manche van de DVV Verzekeringen Trofee in Essen snelden Kevin Pauwels en Eli Iserbyt naar respectievelijk de tweede plek bij de elite en winst bij de beloften.

Het leek er even op dat onze negatieve spiraal van vorig weekend niet kon doorbroken worden in Essen, want Michael Vanthourenhout miste zijn start volledig en draaide pas als voorlaatste renner het veld in. Maar terwijl Michael in de ronden nadien snel plaatsen kon winnen, nestelde Kevin Pauwels zich veilig op de tweede plek. Toen de latere winnaar Wout Van Aert druk zette en Kevin een klein kloofje moest dichten, ging hij net in het rood en kostte een schuiver op de trappensectie hem de aansluiting bij de wereldkampioen.

De kloof nadien werd niet meer gedicht, maar Kevin hield de rest van de wedstrijd wel alle concurrenten af. Resultaat: een fraaie tweede plek, zijn vijfde podiumplaats van dit seizoen. "Ik heb goed gereden, denk ik. Ik ben tevreden met deze tweede plek", reageerde Kevin na afloop. "Jammer dat ik achter Toon (Aerts, red.) zat toen Wout versnelde. Dat had ik niet mogen doen, want dan was er misschien geen kloofje geweest om te overbruggen. Nu moest dat wel, en daarbij moest ik me forceren. Daarom dat ik niet hoog genoeg sprong op die balk en onderuit schoof. Pijn deed ik me niet, maar Wout was wel weg." Morgen trekt Kevin naar het heuvelachtige Overijse. "Vandaag ben ik heel diep geweest. Hopelijk ben ik morgen gerecupereerd."

Kevin blijft op twee in de stand van de DVV Verzekeringen Trofee, zijn eerste achtervolger is ploegmaat Michael, die ondanks zijn rotstart in Essen zijn derde plek in het klassement behoudt. Uiteindelijk finishte hij op zijn 23ste verjaardag als zevende. "Ik geraakte niet meteen in m'n pedaal bij de start. Ik zat meteen helemaal achterin de groep. Als op twee na laatste draaide ik het veld in, denk ik. Maar ik voelde me wel redelijk goed, en probeerde zo snel mogelijk op te schuiven op een moment dat de gaatjes nog niet te groot waren. Halfkoers kwam ik terecht in de groep die streed voor de derde plek. Dat klassement is belangrijk voor mij, maar in de koers hoefde ik er niet echt mee bezig te zijn want dichtste achtervolger Toon Aerts zag ik voor me rijden. Ik hou een goed gevoel over aan vandaag."

Dieter Vanthourenhout, op de sukkel met de rug, werd veertiende, Klaas Vantornout zeventiende.

Eli wint en loopt verder uit

Bij de beloften schoot onze enige vertegenwoordiger middenin de roos. Wereldkampioen Eli Iserbyt won en loopt daardoor nog verder uit in de stand van de DVV Verzekeringen Trofee. "Nadat concurrent Quinten Hermans viel, hield ik constant in het oog waar hij zich bevond", vat Eli zijn winnende wedstrijd samen. "Op dat moment was het nog te vroeg om al weg te springen uit de kopgroep waarin ik me bevond, tot Quinten op drie ronden voor de finish terugkwam tot op vijftien seconden. Dan heb ik solo doorgetrokken en kon ik de kloof op hem gelijk houden." Morgen toont Eli in Overijse zijn regenboogtrui in de beloftewedstrijd.

(Foto's Photopress.be en Davy De Blieck)