Winst in Rucphen, derde plek in Zonnebeke

Daags voor de slotmanche van de Wereldbeker in Hoogerheide konden we al enkele leuke prijsjes pakken in Zonnebeke en Rucphen. Michael Vanthourenhout reed ondanks een val naar de derde plek in West-Vlaanderen, Laura Verdonschot won bij de vrouwen in Nederland.

Laura Verdonschot blijft bevestigen. Een week na haar oerdegelijke prestatie in het Italiaanse Fiuggi reed Laura in het Nederlandse Rucphen naar haar allereerste overwinning op UCI-niveau. Na een lange solo klopte ze Nikki Brammeier-Harris en vriendin Maud Kaptheijns. "Vanaf de eerste passage door de carousel reed ik alleen. Technisch was ik de betere, dus kon ik het verschil maken in de vele bochten. Nikki zette nog een paar ronden druk, maar na een tijdje was het ook voor haar gedaan. Zo kon ik later in de wedstrijd al wat krachten sparen met het oog op morgen. Want mits een goeie dag moet ik in Hoogerheide ook weer voor een goeie uitslag kunnen zorgen. Al wordt dat al mijn tweede cross na een drukke week."

In Zonnebeke reden onze mannen zich in de kijker. Het vriesweer had in de jaarlijkse Kasteelcross voor een razendsnel parcours gezorgd. Michael Vanthourenhout verloor jammer genoeg veel terrein na een val, maar kon zich toch terugknokken naar de derde plek. "Ik voelde me niet zo goed in de beginfase, was niet met de juiste banden gestart, en dan haakten ik en Clément Venturini ook nog in elkaar en kwamen we helemaal vast te zitten. Door die val verloor ik meer dan een minuut, denk ik, want ik moest ook even bekomen omdat nog iemand vol in mijn rug was gereden. Ik kon toch nog vrij snel terugrijden naar de groep die streed voor plaats drie, en reed daar de voorlaatste ronde uit weg."

Van al onze andere renners was Klaas Vantornout de beste op plek vier. "In de beginfase had ik het moeilijk omdat de omloop er door de weersomstandigheden zo rap bij lag. De snelste renners reden in iedere bocht wat van me weg. Maar in de tweede wedstrijdhelft kwam ik een beetje in mijn ritme. Ik begon me vrij goed te voelen, en mag toch wel tevreden terugblikken op mijn cross. De conditie is goed, en dat hoop ik in Hoogerheide opnieuw te tonen. Omdat ik opnieuw vanop de vierde rij moet vertrekken, wordt de start morgen wel heel belangrijk."

Streekrenner Thomas Joseph finishte in Zonnebeke tussen de profs als achtste en was daarmee beste belofte, Dieter Vanthourenhout werd na een val in de slotronde tiende en eerstejaarsbelofte Jarne Driesen 15e. Onze twee andere eerstejaarsbeloften, Tijl Pauwels en Gianni Siebens, werden respectievelijk vijfde voor eigen volk in de B-cross in Hoogstraten en veertiende tussen de profs in Rucphen na twee weken ziekte.

(Foto's Zonnebeke: Photopress.be)